Историята на Betfair

Историята на Betfair започва през 2000-та година, когато компанията бива основана от двама предприемчиви съдружници в лицето на Андрю Блек и Едуард Врай.

Само за 6 години фирмата се разраства значително, благодарение на доброто управление и през 2006-та година Софтбанк купува 23% от нея, като практически оценява стойността на дружеството на 1 500 000 000 британски паунда.

2006-та е ключова за компанията и по отношение на залозите за конни надбягвания, като през декември тя купува TimeForm и увеличава значително присъствието си в битката за лъвския пай залози при гонките с коне, които са от сериозен интерес за резидентите на Великобритания и нейната бивша империя.

Ранна история на Betfair

Стратегиите на Betfair обаче не свършват до тук и през Март 2007-ма на бял свят се появява специализираното радио, наречено „Betfair Radio Service“, което подпомага информирането на играчите по отношение актуални възможности за залагания. По-късно емисията, която е достъпна на сайта на букмейкъра се специализира в предаване на живо на състезанията с коне и се прекръства на „TimeForm Radio“.

Амбициите на букмейкърската компания във вектора на медиите обаче не спират до тук и в началото на 2009-та година, тя закупува специализираната спортна телевизионна мрежа TVG Networks от Macrovision (днес TiVo Corporation) и я ориентира подобно на радио мрежата си в посока конни надбягвания и залози. Каналите на мрежата излъчват огромен брой състезания от над 150 писти от цял свят, докато правят зрителите си свидетели на коментарни и анализаторски рубрики в помощ на играчите, залагащи на този тип състезания.

През 2010-та година Бетфеър е листнат и на Лондонската стокова борса, като Betfair Group PLC. Самостоятелното представяне на компанията на борсата продължава до 2-ри Февруари 2016-та година, когато букмейкърът се слива с Paddy Power и заедно оформят Paddy Power Betfair в опит да окрупнят значително своя глобален бизнес със залози.

Развитие след 2010 година

Към 2010-та година първоначалната цена на единична акция е в размер на 13 паунда, достигайки ръст от няколкостотин процента и през 2016-та, цената достига ставка от 44 паунда за брой. След сливането си с Paddy Power търговията с акциите на букмейкъра е прекратена и тя е делистната от лондонската борса.

След 2011 година, букмейкърът се ориентира все по-сериозно да премества своите лицензи в посока британската отвъдморска територия Гибралтар в опит да минимизира данъците, които плаща и така да увеличи ликвидността и възможностите си за реинвестиции в нови услуги, позволяващи още по-гъвкави залози онлайн.

2012-та година компанията инвестира ресурс за развитието на Sportsbook, услуга специализирана към фиксирани залози в опит да придобие дял в този сегмент от пазара, изправяйки се срещу традиционните букмейкъри.

През 2016-та година, след сливането на Paddy Power и Betfair в общо дружество – компанията е обявена за най-голямата в света по размер на капиталите си, оперираща в сферата на спортните залози. Капиталът на новото дружество Paddy Power Betfair се оценяват на почти 12 милиарда долара.